Kako odabrati mojubiciklu?

Kako kupiti mojubiciklu?
Kako odabrati mojubiciklu?

Samo su jedna od pitanja koja sebi treba postaviti pre kupovine bicikla!

Kod kupovine bicikla, najbitniji je korak određivanja namene bicikla i veličine okvira. Za rekreativce ja najbitnija udobnost, dok za one sklone trkanju postoji bitno pravilo da bi biciklist mogao iskoriti svu energiju i snagu, a to se moze postići samo ako se odabere prava veličina bicikla.

mojabicikla za različite namene:

Razmislite koji od najčešćih tipova bicikla ima smisla za vas – planinski, drumski, hibridni, gradski ili bicikl za putovanja. Razmislite o tome kakav teren planirate najviše voziti, koja rastojanja želite voziti, i šta želite da postignete.

Odabir veličine okvira mojebicikle:

Kod kupovine bicikla uz visinu je jako bitna i dužina “rama” jer često odnos dužine nogu i trupa nije proporcionalan sa visinom korisnika.
Za određivanje optimalne veličine bicikla bitno je najpre izmeriti visinu raskoraka. Nakon merenja dobivenu visinu potrebno je pomnožiti sa 0,67. Dobijeni rezultat nam pokazuje veličinu okvira bicikla koja je primerena za drumske bicikle. Brdskim biciklistima se preporučuje da od prethodno dobijenog rezultata oduzmu 10 do 12 cm. (visina raskoraka * 0,67 – 10 cm). Ako želite centimetre pretvoriti u inče pomnožite dobijen rezultat sa 2,54.
**Ženski okviri su potpuno drugačije geometrije nego muški. Zato proizvođači bicikla izrađuju posebne bicikle dizajnirane samo za žene, tj. za ženski oblik tela.

Visina sedišta:

Za postavljanje sedišta na pravu visinu potrebno je pomnožiti 0,88 sa visinom raskoraka. Pravilna visina sedišta vam omogućuje optimalno izbacivanje noge.

MTB – Planinski bicikl
Idealan za vožnju van asfalta – šumski putevi, pesak, kamenje, zemlja…

FULL SUSPENSION BICIKLI
za vožnju po teškim terenima, za spust

GRADSKI BICIKL
za gradsku vožnju po asfaltu

DRUMSKI BICIKL
za vožnju po asfaltnim površinama i za postizanje što veće brzine

TREKING BICIKL
Ako ćete se većinu vremena voziti po asfaltu, ali ipak ponekad zalutati na neki makadamski put

BMX, DIRT BICIKLI
za ludu vožnju po rampama

CRUISER BICIKLI
bicikli za gradsku vožnju, za ljude kojima je bitan poseban i neobičan izgled bicikla

Veličina okvira:


Greške pri kupovini bicikla:
Kupovanje bicikla samo jer je na sniženju.
Često nakon jeftine kupovine shvatimo da smo novac doslovno bacili, jer nas je zanimala samo cena pa nismo gledali na kvalitet, udobnost ili veličinu.
Kupovanje u velikim marketima.
Ako ste kupili bicikl u velikom trgovačkom centru, praktično ste u problemu ako vam se na bicikli nešto pokvari. Ako kupite bicikl u malim specijaliziranim trgovinama sa dobrim servisom kroz par godina uštedite na servisu. A i popravka i reklamacije se puno brže rešavaju.
Kupovanje bicikla u inostanstvu ili udaljenim mestima.
Nakon nekog vremena videćete da morate za svaki servis i podešavanje voziti bicikl u inostranstvu ili plaćati te usluge domaćim trgovina, te shvatiti da bi vam se više isplatila kupovina u domaćem kraju.
Kupovanje prevelikog bicikla.
Često se trgovci žele rešiti zaliha pa nude neodgovarajuće bicikle. Stoga pazite! U pravim trgovinama ćete možda morati malo pričekati na bicikl jer će se u slučaju ne imanja prave veličine za vas naručiti drugi.
Kupovanje muškog okvira jer nemaju na ponudi ženske.
Kupovanje slabijeg bicikla za partnera, a često se vozite zajedno. Partner sa manje kvalitetnim biciklom će sve više zaostajati tokom vožnje.

Srećnu kupovinu želi Vam Vaš web shop https://www.mojabicikla.rs/

Slične novosti

preloader