Da li ste znali?

Zaboravljena uloga bicikla: Kako su vojnici ratovali na dva točka

Širom sveta bicikl je jedno od glavnih prevoznih sredstava, ali da li ste znali da je imao bitnu ulogu u vojnoj istoriji širom sveta?

Foto: Profimedia

Preteču bicikla napravio je nemački baron Karl fon Drajz 1818. godine, ali je prošlo mnogo godina dok se ona preradila u vozilo kakvo znamo danas.

Ipak, mnogo vremena nije bilo potrebno da vojska uoči utemeljenost korišćenja novog prevoznog sredstva.

Tokom Francusko-pruskog rata (1870-71) prvi put je testirana uloga bicikla u borbi, doduše, bez mnogo uspjeha. Ipak, britanska vojska koristila ga je u proljećnim vježbama 1885. godine, ubrzo nakon toga bicikl su počele da koriste austrijska i njemačka armija, a francuska vojska formalno je stavila bicikl u službu 1887. godine, piše Fox News.

Vojnicima je bilo omogućeno da se kreću lakše, brže i mnogo dalje nego što bi mogli pješke.

Do kraja 19. veka Britanija je imala najveću biciklističku industriju u svetu, te ne čudi što se ogroman broj bicikala kretao širom Južne Afrike tokom Drugog anglo-burskog rata.

Krajem 1890-ih godina bicikl je vladao putevima.

Preko okeana, Amerikanci su takođe počeli da uviđaju potencijal koji su bicikli nudili, te su 1891. godine formirali prvu vojnu biciklističku jedinicu.

Kada je izbio Prvi svjetski rat, 1914. godine, korišten je samo iza linija fronta, a u Drugom svjetskom ratu je igrao direktniju ulogu. Koristio se na aerodromima, u kampovima, pa čak i u borbi.

Foto: Wikipedia

Japanski vojnici su koristili bicikle da ubrzaju vojnike na Malajskom poluostrvu 1941. godine, a neke trupe kanadske divizije su na obalu Juno Beach u Normandiji 1944. stigle opremljene upravo britanskim biciklima.

Njih su koristili i britanski padobranci, zbog toga što su bili relativno nečujni, ali u kombinaciji sa padobranom bicikl je mnogo  bolji bio na papiru, nego na bojnom polju.

Posle Drugog svjetskog rata većina država prestala je da ih koristi, osim Švajcarske, koja je proizvela čuveni vojni bicikl. Njihova biciklistička pešadija uvedena je 1905. godine, a ukinuta 2001. Skoro 100 godina korišteni su švajcarski bicikli poznati po visokom kvalitetu i jednako visokoj izdržljivosti.

I snage u Vijetnamu su u velikom broju koristile bicikle, kao i neke jedinice Specijalnih snaga u Avganistanu, dokazujući da, i posle skoro 150 godina od kada su Francuzi eksperimentisali sa izviđačima na dva točka, bicikl može imati bitnu ulogu u vojsci. 

Izvor: www.cdm.me

Slične novosti

preloader