Kako odabrati idealnu veličinu dečijeg bicikla!

Ako je napokon došlo vreme da vaš najmlađi član porodice može po prvi put samostalno sesti na bicikl, vreme je da se pozabavite najboljim izborom kako bi i Vaše dete pamtilo svoju prvu vožnju.

Kupovina dečijeg bicikla, bilo da je to prvi ili treći bicikl, uvek je zanimljiv i sa mnogo nepoznatih. Postoji mnogo faktora koje treba ispuniti prilikom kupovine dečijeg bicikla, a najvažnije je sigurnost deteta. Da biste se vi i dete sigurno osećali tokom prve biciklističke vožnje, važno je odabrati bicikl koji savršeno odgovara detetu. Do nedavno, mala deca su započinjala svoju biciklističku karijeru na triciklima, dok su sve popularnije na ulicama danas i vidljivije bicikle gur-gur za decu. Upotreba gur-gura kod najmlađe dece omogućava razvoj različitih motoričkih veština, posebno ravnoteže i podstiče sposobnosti deteta. Ove bicikle su za decu uzrasta od 2-5 godine i izuzetno su lagane, jednostavne za korišćenje i pre svega sigurne. Od guralica, mojabicikla.rs preporučuje sledeće brendove: Kettler, Capriolo, Polisport guralice Nakon što je dete savladalo svoje prve biciklističke korake i upoznalo se sa osnovama biciklizma, vreme je da mu nabavite nešto ozbiljniji dečiji bicikl. Pored sigurnosti, pažnja na detalje je veličina bicikla. Važno je napomenuti da se kod kupovine bicikla za decu gleda na dimenzije točkova, a ne na veličinu okvira, što je slučaj kod kupovine bicikla za odrasle.

Visina deteta Starost deteta Veličina točka
  85 – 110 cm   2 – 5 godina

12”

  95 – 110 cm   3 – 5 godina

14”

  110 – 120 cm   5 – 7 godina

16”

 120 – 135 cm   7 – 9 godina

20”

 135 – 145 cm   9 – 11 godina

24”

 145+ cm   11+ godina

26″

Od dečjih bicikala, mojabicikla.rs preporučuje sledeće brendove: Adria, Alpina, Baby Mix, Bellelli, Bonin, Capriolo, Cross, Glory, Kettler, Polar, Polisport, Scott, Smart trike, Thema Baby…

Veličina bicikla mora biti prilagođena visini i uzrastu deteta, ali i njegovim motoričkim sposobnostima. Nemojte nikad forsirati dete da vozi bicikl na dva točka ako ono nije spremno i primećujete da se oseća nesigurno. Stručnjaci preporučuju korišćenje pomoćnih točkova sve dok dete ne stekne potrebnu sigurnost i samopouzdanje za samostalnu vožnju. Takođe nemojte deci kupovati prevelike bicikle s izgovorom kako bi duže trajali, jer na takvom biciklu dete će se osećati nesigurno, teže će upravljati i lakše će doći do pada, što sigurno ne želite. Ako je vaše dete po visini na krajnjoj granici za određenu veličinu bicikla, u redu je da izaberete jednu veličinu veći bicikl, ali ako je dete svojom visinom i godinama po sredini neke veličine, oduprite se želji odabira većeg bicikla.

Kako bi se uverili da je bicikl koji kupujete odgovarajuće veličine, najbolje je da dete sedne na njega te pokuša nogama dotaknuti tlo sa obe noge. Ako to ne može, bicikl je preveliki. Takođe, ram između nogu mora biti nešto ispod prepona (oko 2 cm), tako da dete može čvrsto stati na zemlju sa obe noge. Ako to nije moguće (na primer, kupujete poklon iznenađenja), koristite tabelu koja prikazuje bicikle za decu po starosnim grupama.

I konačno, ne zaboravite da su boje deci veoma važne. Dakle, ako kupite bicikl za devojčicu, izaberite nežniju boju sa cvetićima ili leptirićima, dok će dečaci uvek uživati u tamnijoj varijanti.

PREPORUČUJEMO:

Dečijie kacige

Dečije biciklističke flašice

Zvonca

Ostala oprema i delovi za dečije bicikle

Preuzeto: vecernji.hr

Slične novosti

preloader