Ostati suv, kada je mokro sa blatobranima mojebicikle.

Ako ste odlučni da prođete kroz zimu bez obzira na vremenske uslove, jednostavan način za prijatniju vožnju je montiranje blatobrana na vašem biciklu. Oni će sprečiti puno prskanja koje bi napravili vaši točkovi i pretvorili bi vašu vožnju u mračni nered.

Kada vozite kišom, uglavnom se mokrite od vode koju bacaju točkovi. Ako nikada niste koristili blatobrane – a mnogi vozači nisu – bićete prijatno iznenađeni koliko je vožnja prijatnija i udobnija.

Blatobrani se grubo dele u tri vrste:

Tradicionalne blatobrane pune veličine

  • ZA: Najbolja zaštita, štiti bicikl, kao i vozača, štiti vozača iza vas
  • PROTIV: Neće se uklapati uz svaki bicikl, ograničavaće korišćenje bicikla.

Što je duži prednji blatobran, veće su šanse da noge ostanu suve. Ako imate dugačak zadnji blatobran, zaštitićete od prskanja osobe koje voze iza vas dok vozite u grupi. Druga prednost ovih blatobrana je da oni pružaju najviše zaštite biciklu. Svu vodu i blato drže dalje od kočionih čeljusti. Takođe drže vodu dalje od torbe na gepeku i zadnje svetlosne grupe koje ste možda montirali ispod zadnjeg sedišta, tako da je to još jedan plus za blatobrane.

Blatobrani u punoj dužini su čvrsti. Pričvršćuju se za okvir na kočionim čeljustima, ušicama kod zadnje osovine i na mostu za čepove iza donje konzole.

Montiranje može potrajati malo vremena, ali jednim nameštanjem oni su uvek uz vas i imaju duži vek trajanja.

Klip plastični blatobrani

  • ZA: Brzo montiranje i lagani su
  • PROTIV: Manje zaštite od blatobrana u punoj dužini i nisu kompatibilni sa nekim biciklima

Blatobrani na klipu ne zahtevaju da okvir ima ušice ili bilo kakve specijalne dodatke na ramu. Umesto toga, pričvršćuju se za ram pomoću jednostavnih pričvršćivača kao što su gumeni držači, čičak trake ili zipovi. Ovo daje daleko više svestranosti od blatobrana u punoj dužini jer vam nije onemogućen izbor bicikla, a to znači da možete da ih zadržati za vožnju vašim omiljenim trkačkim biciklom tokom zime ako želite. Kada dođe proleće, lako se mogu ukloniti i uskladištiti u garaži do zime, vraćajući čistu liniju vašeg bicikla.

Pričvršćivanje klip blatobranima može biti ispunjeno pitanjima kompatibilnosti, koja se uglavnom usredsređuju na ograničeno korišćenje kod trkačkih bicikla.

Preporučeni blatobrani za trkačke bicikle:

Blatobrani u stilu planinskog (MTB) bicikla

  • ZA: Pristaje skoro svakim MTB biciklima bez obzira na dizajn rama
  • PROTIV: Ograničena zaštita, neće zaštititi vozača iza sebe, stopala će i dalje biti mokra, bicikl nema zaštitu

Planinski bicikli, zbog ogromne raznovrsnosti dizajna zahvaljujući faktorima kao što su suspenzija i ogromne gume, potreban je blatobran koji se postavlja visoko iznad točka. Rešenje za zadnji blatobran je pričvrstiti ga na sedište, tako da se visina iznad točka može podesiti, a prednji blatobran koji je pričvršćen za donji deo vile.

Jednostavnost montaže čini ih privlačnim, a za minut ih možete demontirati. Iako ovi blatobrani ne pružaju 100% zaštitu u poređenju sa opcijama punog dela, oni iznenađujuće čuvaju od velike količinu prskanja.

Preporučeni blatobrani u planinskom biciklu

Mikro čuvari

Još jedan dokaz da ništa ne stoji u svetu, a u biciklističkom svetu može se nazvati razvoj Super Micro Guard. Mikro blatobrani dostupni su u različitim širinama, bojama i dezenima koji se zakače na šine sedište i pružaju dovoljnu zaštitu od prskanja sa zadnjeg točka.

Slične novosti

preloader