Započnite sa treningom u zatvorenom prostoru

Zima dolazi. Postaje hladno i mračno, mnogi biciklisti više ne izlaze napolje na svoje trening-vožnje. Želite li održavati kondiciju koju ste pažljivo izgradili ovog leta i održati je i ove zime? Trening u zatvorenom prostoru mogao bi biti dobar poduhvat! Nikada ranije niste trenirali na biciklističkom trenažeru

 

Imamo 6 saveta za vas!

 

  1. Pronađite biciklistički trenažer koji vam odgovara

Jednom kada počnete tražiti biciklistički trenažer, videćete da postoji mnogo mogućnosti za odabir. Ima dosta različitih trenažera, pogodne za sve bicikliste. Koji trenažer vam najbolje odgovara zavisi od vaših želja, ciljevima i mogućnosti.

Postoje Osnovni trenažeri i Pametni trenažeri . Pametni trenažeri mogu se povezati s biciklističkim softverom, a osnovni trenažeri nemaju tu mogućnost. Trenažeri Smart povezani su na računar, tablet ili pametni telefon. Snaga koju pedalirate prenosi se bežično. Mnogi pametni trenažeri su interaktivni; kada vas program navede da vozite uzbrdo, tada će otpor automatski postati teži. Ovo je zabavno ako, na primer koristite softver i aplikacije Zwift ili Tacx .

 

Koji god osnovni ili pametni trenažer odaberete, zavisiće samo od vaše želje i mogućnosti. Koliko energije želite isporučiti? Koji maksimalni procenat nagiba uzbrdo želite simulirati? Koliko miran treba biti trenažer? Koliki je tvoj budžet? Ako odgovorite na ova pitanja, videćete da će izbor postati sve manji i manji.

 

  1. Odredite svoje ciljeve treninga

Pre nego što počnete, odredite svoj cilj ili ciljeve treninga. Zašto ćeš trenirati unutra? Želite li izgraditi više izdržljivosti? Da li želite sagoreti masnoću? Ili želite da povećate svoju eksplozivnost? Na temelju svojih ciljeva možete odlučiti koji biciklistički softver najbolje odgovara vašim potrebama.

Tacx i ZWIFT poseduju inovativni softver za obuku u zatvorenom prostoru.

  1. Postavite svoj trenažer na pravo mesto

Pripremite se: trening u zatvorenom prostoru znači znojenje poput „svinje“. Stoga se potrudite da trenirate u najboljim mogućim uslovima. Neki pretvaraju svoju garažu u zatvoreni trening prostor. Ne morate toliko daleko ići. Pronađite sebi sobu ili prostor koji nije previše topao. Pomaže kada je vaš prostor za vežbanje dobro prozračen. Ako je potrebno, otvorite vrata i prozore.

Ispred bicikla stavite sto ili malu policu na koju možete smestiti ekran računara, laptop ili tablet. U zavisnosti od odabranog trenažera, može napraviti određenu buku. Ako trenažer pravi malo više buke, možda biste hteli smestiti ga na mesto na kojem vas drugi ljudi u vašem domu ili komšije previše nebi čuli.

  1. Nabavite pravi pribor

Ne zaboravite poneti dovoljno boca za piće. Takođe preporučujemo postavljanje prostirke ispod trenažera i pokrivača za znoj na biciklu. Prostirka štiti vaš pod jer će apsorbirati vaše kapi znoja i održavati stabilnost trenažera. Znojni štitnik takođe upija vaše kapi znoja, kako bi zaštitili svoj bicikl. Postavite peškir na upravljač ili na dohvat ruke. Možda biste želeli kupiti i dobar ventilator za hlađenje.

Ako koristite Smart trenažer, trebaće vam laptop ili tablet pred sobom. Jeste li izabrali osnovni trenažer? Za slušanje muzike koristite set zvučnika ili postavite ekran ispred sebe kako biste gledali televiziju tokom svog treninga izdržljivosti.

  1. Započnite trening

Sada kada imate cilj treninga i trenažer koji ste smestili u najbolji mogući prostor, vreme je da počnete sa treningom! Odaberite program treninga koji odgovara vašoj kondiciji i ciljevima.
Šta god da odaberete, nemojte startovati odmah jako. Obavezno započnite i razvijajte program treninga mirno i lepo se zagrejte bez obzira što je unutra lepo i toplo, vaši mišići nisu spremni za trenutno delovanje.

  1. Neka bude zabavno

Jednom kada počnete trenirati u zatvorenom prostoru, primetićete da se trening unutra potpuno razlikuje od spolja. Ako trenirate napolju, izgleda da kilometri i sati ponekad prolete. To je za mnoge bicikliste drugačije u toku treninga unutra. Trudite se da trening bude zabavan. Ako imate interaktivnog trenažer, možete voziti s drugim prijateljima interaktivne treninge ili se možete trkati sa ljudima iz celog sveta. Ukoliko ste izabrali osnovni trenažer? Pokušajte uključiti neku uzbudljivu muziku ili gledajte omiljenu epizodu neke serije tokom dugotrajne vožnje izdržljivosti.

 

 

Ne zaboravite da uživate u treningu. Bavite se kondicijom i biće vam drago da ste trenirali u zatvorenom prostoru kad krene sledeća sezona. 

Uživaj u vožnji! 

MojaBicikla TIM

Slične novosti

preloader